2024. March 3., Sunday
Ma: Kornélia, Frigyes Holnap: Kázmér, Zorán
közélet | közlemény
További takarékosságot kér a kormány a rezsitámogatásért cserébe

Hétfőn este jelent meg a kormányportálon Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter döntése, amely a 10.000 lakost meghaladó települések rezsitámogatásának összegét határozza meg.

A döntés alapján Oroszlány 169 millió forint támogatást kap. 

Az elmúlt évben három tervezési anyagot készítettünk és egyszer személyesen is le tudtunk ülni tárgyalni Balla György miniszteri biztos úrral az önkormányzat energiahelyzetéről. Talán ennek eredménye is a hétfőn megítélt rezsitámogatás. (A hírek szerint a támogatási összegek a benyújtott takarékossági tervek, illetve a települések iparűzési adóerő képességének következményei).

Ennek persze ára volt. Sajnos számos súlyos intézkedést kellett meghozni az elmúlt időszakban, amelyek közül talán a legfájóbbak az önkormányzati intézmények, óvodák, bölcsőde hőmérsékletének maximálása, az uszoda bezárása, a közvilágítás korlátozása vagy a hivatal költözése.

A kormányzat külön kihangsúlyozta, hogy az önkormányzatoknak növelniük kell bevételeiket is az energiaárak kompenzálására. Ennek kényszerű eredménye városunkban a január 1-jétől fizetendő kommunális és garázsadó is.

A megítélt mintegy 170 milliós támogatás nagy összegnek tűnik (a város éves költségvetésének egyébként mintegy 2,5%-áról van szó), de sajnos messze nem elég annak a brutális energiaköltségnek fedezésére, amelyet továbbra is fizetnünk kell.

Az összeg abban segít, hogy az energiaválság mellett a városnak legalább többletterheket ne kelljen viselnie, hiszen a kormány az önkormányzat szolidaritási adóját 2023-ra éppen ezzel az összeggel, 170 millió forinttal emelte meg.

Most a finomhangolás következik, figyeljük a tapasztalatokat, a visszajelzéseket és rövidesen - lehetőségeinkhez mérten talán enyhíteni tudunk a szigorításokon, s megkezdődhetnek a tervezett energiahatékonysági beruházások is. 


/Polgármesteri Kabinetiroda

Összes hír...

Népszerű hírek

Szenzációs szarkofág-lelet Környe határában! (49524)
FRISSÍTVE! Pénteken délután fordított ki az eke egy töredéket a római kőkoporsóból, melybe vélhetően 1700 éve temettek egy nőt
Óriási római erődöt tárnak fel a szomszédos Környén (33220)
A Magyar Nemzeti Múzeum, a pécsi és debreceni egyetem, a miskolci múzeum, Kuny Domokos Múzeum közös projektje az idei feltárás.
Tűzoltóink szupergyorsak – miért "késhetnek" mégis egy tűzesetnél? (31785)
A riasztási rendszer működésének tanulságai egy mopedautó porrá égése kapcsán. A válasz 360-441?
Lélekmelengető (31514)
Kabátok lógnak a főtéren, meleg sálak, sapkák várják mellettük gazdájukat.
Vérre menő vita volt (31391)
Egy vita hevében életét vesztette egy 21 éves tatabányai férfi.

Elérhetőségeink

Oroszlányi Médiacentrum
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.

Oroszlányi Városi Televízió
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (34) 748-778
info@oroszlanyivtv.hu

2840
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (20) 281-2760
info@2840.hu
Főszerkesztő: Palotai Zoltán