2024. May 25., Saturday
Ma: Orbán, Bársonyka Holnap: Evelin, Fülöp
közlemény
Két új adó

A képviselőtestület ma elfogadta az új adórendeletet.

Ez azt jelenti, hogy bár az utolsók között, de Oroszlány is rákényszerült a lakossági adó bevezetésére. Két új adó lesz.

1. KOMMUNÁLIS ADÓ

Kommunális adót háztartásonként (lakásonként) kell majd fizetni. Ezt az adót a helyi kommunális szolgáltatások igénybevételéért fizetjük. Ilyen kommunális vagy másnéven közösségi szolgáltatás például a szemétszállítás (nem a saját szemetesek ürítése, hanem az utcai szemétgyűjtőké) az úttakarítás, hó- és síkosságmentesítés, a közterületek tisztítása és gondozása, temetőfenntartás)

Az adót a magánszemélyek a tulajdonukban lévő ingatlanok alapterülete alapján három kategóriában fizetik meg:

- a 60 m2-nél kisebb ingatlanok esetében évi 15.000 Ft

- a 60-100 m2 közötti ingatlanok esetében évi 22.500 Ft

- a 100 m2-nél nagyobb lakóingatlanok esetében 30.000 Ft 

Ha például egy család 40 m2-es lakásban lakik, a lakás tulajdonosának évi 15.000 Ft-ot kell adóként megfizetnie. Egy 63m2-es lakás tulajdonosa 22.500 Ft-ot fizet majd.


2. GARÁZSADÓ

A másik új adót a garázstulajdonosoknak kell fizetnie, méghozzá a garázs minden négyzetmétere után 720 Ft-ot. Például egy 20 négyzetméteres garázs tulajdonosának 2023-ban 20x720, azaz 14.400 Ft-ot kell megfizetnie.

Mindkét új adóhoz bevallást kell majd készíteniük a tulajdonosnak. Erről a pontos információt, illetve a bevallási űrlapokat mindenki elérheti majd. Az adót két egyenlő részletben, az első részletet március 15-ig, a másodikat szeptember 15-ig kell majd befizetni.

A lakossági adókon kívül a kizárólag vállalkozásokat érintő építményadó is emelkedett, 2023-tól négyzetméterenként 200 Ft-tal kell többet fizetniük. Az iparűzési adó mértéke nem változott.

Természetesen minden adótípus esetében vannak, akik mentesülnek az adó megfizetése alól. Ezeket a mentességeket az adórendeletben megtalálják. A rendelet elérhető a város weboldalán.

Az új adókból származó többlet adóbevételt az önkormányzat az energiaválság miatti rendkívüli helyzet enyhítésére használja fel. 


Az energiaárak elszabadulása lehetetlen helyzetbe hozta az önkormányzatokat, s ez alól Oroszlány sem kivétel. A kormány világossá tette, hogy működési segítségre nem számíthatnak az önkormányzatok, a legtöbb, amit nyújtani tudnak, az kedvezményes hitelfelvételi lehetőség az energiahatékonyságot javító beruházásokra. Ez azonban – bár hosszú távon fontos – nem segít kifizetni a több tízszeresre emelkedő áram-, távhő- és gázszámlákat, sem fedezni az élelmiszerár-emelés miatti közétkeztetési költségeket. Balla György miniszteri biztos már szeptemberi levelében világossá tette: az önkormányzatoktól elvárják, hogy a megemelkedett költségeket bevétel növeléssel érjék el a települések: emeljenek adót és/vagy értékesítsék ingatlanvagyonukat.


/Polgármesteri Kabinetiroda közleménye
[2 hete]
Stúdiónk vendége Vollár Attila, a Veolia Energia Magyarország Zrt. Közép-magyarországi Regionális igazgatója
szerző: ovtv | bővebben...
Összes hír...

Népszerű hírek

Szenzációs szarkofág-lelet Környe határában! (49910)
FRISSÍTVE! Pénteken délután fordított ki az eke egy töredéket a római kőkoporsóból, melybe vélhetően 1700 éve temettek egy nőt
Óriási római erődöt tárnak fel a szomszédos Környén (33619)
A Magyar Nemzeti Múzeum, a pécsi és debreceni egyetem, a miskolci múzeum, Kuny Domokos Múzeum közös projektje az idei feltárás.
Tűzoltóink szupergyorsak – miért "késhetnek" mégis egy tűzesetnél? (32181)
A riasztási rendszer működésének tanulságai egy mopedautó porrá égése kapcsán. A válasz 360-441?
Lélekmelengető (31836)
Kabátok lógnak a főtéren, meleg sálak, sapkák várják mellettük gazdájukat.
Vérre menő vita volt (31777)
Egy vita hevében életét vesztette egy 21 éves tatabányai férfi.

Elérhetőségeink

Oroszlányi Médiacentrum
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.

Oroszlányi Városi Televízió
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (34) 748-778
info@oroszlanyivtv.hu

2840
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (20) 281-2760
info@2840.hu
Főszerkesztő: Palotai Zoltán