2024. április 28., vasárnap
Ma: Valéria, Fedóra Holnap: Péter, Katerina
közélet | közlemény
Így netezzünk otthonról, hogy ne terheljük a hálózatot

Egyre több napszak számít csúcsidőnek, amióta sokan otthonról tanulnak és dolgoznak, és felhasználóként is tehetünk azért, hogy ne legyen gyorsan túlterhelve hazánk internetes infrastruktúrája. Erről adott ki egy remek útmutatót a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. 


Azt is jelezte a hatóság a mobilszolgáltatóknak, hogy a sokaknak hasznos ingyenes adatkeret mellett érdemes lenne elgondolkodniuk, hogy a sok esetben egyedül otthon maradt időseket miként tudnák kedvezményekkel támogatni.

NEKIK NAGYOBB SEGÍTSÉG LEHET A FELTÖLTŐKÁRTYÁS TELEFONÁLÁS MEGKÖNNYÍTÉSE, MINT AZ, HOGY MENNYIT TUDNAK MOBILRÓL NETEZNI.

Felhasználóként mindenki örül annak, hogy a mobilszolgáltató ingyenes adatkeretet biztosít, vagy esetleg nem számítja bele az adatforgalomba bizonyos oktatási portálok használatát, ám ennek van egy olyan hátulütője, hogy az aktívabb netezés tovább növeli a hálózatok terheltségét.

A szolgáltatók már jelezték, hogy odafigyelnek erre, igyekeznek bővítésekkel kielégíteni a megnövekedett igényeket, és most az NMHH is jelezte, hogy a munkából ők a hírközlési infrastruktúra folyamatos ellenőrzésével és a frekvenciazavarok vizsgálatával, gyors intézkedéssel veszik ki a részüket. 

Hogy mi, felhasználók miben tudunk segíteni, abban is segít az NMHH:

  • Ne csatolmányként küldjünk nagyméretű fájlokat, azokat inkább felhőszolgáltatáson osszuk meg, és az oda feltöltött fájlok elérhetőségét továbbítsuk a kollégák, tanárok felé.
  • Ha mégis szükséges nagy méretű állományok - videók, képek, adatfájlok - letöltése, igyekezzünk ezt a feladatot reggel vagy éjszaka elvégezni, és tömörítsük, amit csak lehet
  • Csúcsidőben, napközben minimalizáljuk a munkánkhoz és tanuláshoz nem feltétlenül szükséges streamek futtatását. A videómegosztók, online játékok és moziszolgáltatások komoly erőforrásokat kötnek le.
  • Amikor muszáj videót nézni, például online tanulás közben, igyekezzünk kisebb felbontású (SD) formátumot választani. Néhány esetben az is megoldható, hogy csak akkor kapcsoljunk átmenetileg nagyobb felbontásra, ha máshogyan nem látnánk a stream részleteit, mondjuk egy táblára felírt ábrákat és szövegeket.
  • Videokonferenciák alatt, vagy családtagokkal és barátokkal beszélgetve (Viber, Skype vagy Messenger appban) érdemes kikapcsolni a videót, ha nem szükséges, hogy csak a online telefonként használjuk a szolgáltatást

Ezekre odafigyelve előfizetőként is sokat tehetünk annak érdekében, hogy a hazai szolgáltatások minősége ne romoljon érezhetően. 


/index.hu

Összes hír...

Népszerű hírek

Szenzációs szarkofág-lelet Környe határában! (49810)
FRISSÍTVE! Pénteken délután fordított ki az eke egy töredéket a római kőkoporsóból, melybe vélhetően 1700 éve temettek egy nőt
Óriási római erődöt tárnak fel a szomszédos Környén (33503)
A Magyar Nemzeti Múzeum, a pécsi és debreceni egyetem, a miskolci múzeum, Kuny Domokos Múzeum közös projektje az idei feltárás.
Tűzoltóink szupergyorsak – miért "késhetnek" mégis egy tűzesetnél? (32084)
A riasztási rendszer működésének tanulságai egy mopedautó porrá égése kapcsán. A válasz 360-441?
Lélekmelengető (31764)
Kabátok lógnak a főtéren, meleg sálak, sapkák várják mellettük gazdájukat.
Vérre menő vita volt (31677)
Egy vita hevében életét vesztette egy 21 éves tatabányai férfi.

Elérhetőségeink

Oroszlányi Médiacentrum
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.

Oroszlányi Városi Televízió
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (34) 748-778
info@oroszlanyivtv.hu

2840
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (20) 281-2760
info@2840.hu
Főszerkesztő: Palotai Zoltán