2024. április 17., szerda
Ma: Rudolf, Izidóra Holnap: Andrea, Ilma
kékfény | közélet
339 tonna gumiabroncs - felszámolva
Bizonyára sokan emlékeznek a hatalmas, külterületi gumitűzre 2012 augusztusában. A tűz nagy területen, több emelet magas lángokkal tombolt – szerencsére nem lakott területen. Ekkor a több száz tonna, lángoló gumiabroncsot a tűzoltóink is a VÉRT rakodógépeinek bevonásával, folyamatos hűtés mellett, földtakarással tudták leküzdeni.
Az oltásban fél tucat tűzoltóautó vett részt, és ne felejtkezzünk el a rakodógép-kezelők helytállásáról sem! A tűz keletkezésének pontos oka nem volt kideríthető, a lerakásért felelős G.U.M. Gumiabroncs Újrahasznosító Művektől -annak felszámolása miatt- a hulladékok elszállítását már nem lehetett kikényszeríteni. A továbbra is fennálló veszélyhelyzet elhárítására ezért Önkormányzat kötelezettségévé vált. A területek tényleges tulajdonosaival való egyeztetés nem vezetett eredményre, és az összetett tulajdonosi szerkezet miatt beláthatatlan ideig el is húzódott volna az. Ebben a helyzetben egyetlen megoldásként kínálkozott, hogy az Önkormányzat az érintett területeket töredék áron megvásárolja és a kármentesítést saját költségére elvégezteti. Csak így volt biztosítható, hogy a hulladék ténylegesen elszállításra kerüljön, és a korábbihoz hasonló, vagy súlyosabb eset ne ismétlődhessen meg. A munka előre tervezett volt, a város költségvetése tartalmazott erre a mentesítésre elkülönített összeget, mely végül 64 millió forintba került. A szükséges környezetvédelmi engedélyekkel rendelkező cég azonban csak úgy vállalta a gumihulladék ártalmatlanítását, ha az hozzájuk fajta szerint: személy-, teherautó-, munkagép abroncsok, gumibelsők - külön válogatva kerülnek beszállításra. Így a területen a tűzeset miatt a földdel összekevert abroncsokat szét kellett válogatni a szállítás előtt: a szortírozásban munkagépek és közmunkások is részt vettek. A megvásárolt, mára már kármentesített telkek egyébként a későbbiekben szintén felhasználhatóak az ipari park bővítése céljából. A teljes lapszámunk letölthető az oroszlanyimedia.hu/ujsag oldalról. A tűzeset fényképeit Juhász Attila készítette.
Összes hír...

Népszerű hírek

Szenzációs szarkofág-lelet Környe határában! (49742)
FRISSÍTVE! Pénteken délután fordított ki az eke egy töredéket a római kőkoporsóból, melybe vélhetően 1700 éve temettek egy nőt
Óriási római erődöt tárnak fel a szomszédos Környén (33434)
A Magyar Nemzeti Múzeum, a pécsi és debreceni egyetem, a miskolci múzeum, Kuny Domokos Múzeum közös projektje az idei feltárás.
Tűzoltóink szupergyorsak – miért "késhetnek" mégis egy tűzesetnél? (32001)
A riasztási rendszer működésének tanulságai egy mopedautó porrá égése kapcsán. A válasz 360-441?
Lélekmelengető (31704)
Kabátok lógnak a főtéren, meleg sálak, sapkák várják mellettük gazdájukat.
Vérre menő vita volt (31618)
Egy vita hevében életét vesztette egy 21 éves tatabányai férfi.

Elérhetőségeink

Oroszlányi Médiacentrum
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.

Oroszlányi Városi Televízió
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (34) 748-778
info@oroszlanyivtv.hu

2840
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (20) 281-2760
info@2840.hu
Főszerkesztő: Palotai Zoltán