2024. április 27., szombat
Ma: Zita, Mariann Holnap: Valéria, Fedóra
közlemény
In memoriam Takács Tímea

Hosszan, türelemmel viselt betegség után elhunyt Takács Tímea, a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója, Oroszlány város kitüntetettje.

Takács Tímea születése óta, igazi lokálpatriótaként, 51 évet élt városunkban. 

Már első munkahelye is az a Városi Könyvtár volt, amely később az ő munkássága alatt fejlődött a mai, városi kulturális központtá. 

Pályakezdőként olvasótermi, tájékoztató könyvtárosként a zenei részleg gondozását is végezte, ekkor szervezte meg a Zenebarát Kört az intézményben. Ezt követően a Bakfark Bálint Művészeti Iskola iskolatitkára lett, ahol a könyv- és kottatár gyűjteményének gondozását, táborok, hangversenyek és hangversenykörutak szervezését végezte. 

Ezután visszatért a Művelődési Központ és Könyvtárba, ahol könyvtárosként az audiovizuális dokumentumok feldolgozása, a TextLib Integrált Könyvtári Rendszer folyamatos frissítése, zenei, olvasótermi és felnőtt tájékoztató szolgálat, valamint rendezvények, tanfolyamok szervezése, levezetése, pályázatok írása és megvalósítása volt a feladata. 

Később egykori szeretett iskolájában, az oroszlányi gimnáziumban helyezkedett el, ének-zenetanár és könyvtárosként.

2015-ig a Városi Könyvtár igazgatója, majd a könyvtár és a művelődési ház összevonásától haláláig az Oroszlányi Közösségi Színtér, később a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója.

Takács Tímea több, mint 30 éve kiemelkedő szerepet töltött be Oroszlány kulturális és közéletében, folyamatosan szem előtt tartva a város iránti szeretetét, a hagyományok őrzését és ápolását.

Kezdeményezésére alakult meg a gimnázium gyermekkórusa, akikkel számos helyi rendezvényen szerepelt. Felkészítésének köszönhető, hogy 3 éven át oroszlányi gimnazista gyerekek adhattak kulturális műsort a yerresi Rákóczi Emlékünnepségen. 

A „Költő visszatér" című általa rendezett műsorral a felvidéki Léván, valamint más ünnepi programmal Zselízen arattak nagy elismerést. 

Nevéhez köthető a művelődési házban 2012-ben átadott Gárdonyi Géza szobor megvalósítása. 

2011-ben megalapította a városi felnőtt kórust, mely javaslatára a mindenki által szeretett és tisztelt helyi énektanár, néhai Szíjj Irma nevét vette fel. 

Ötlete alapján számos új rendezvény vette kezdetét Oroszlányban: az Adventi rendezvények, a Boroszlány Fesztivál, változatos szabadtéri koncertek és filmvetítések. 

Támogatók bevonásával lehetővé tette, hogy a városi könyvtárállomány folyamatosan fejlődhetett. 

Évek óta kiemelt figyelmet fordít a leválogatott szépirodalmi és szakkönyvek méltó helyre történő eljuttatásában. 

Irányítása alatt az intézmény saját táborainak szervezése mellett ipari parki cégeknél dolgozók gyermekeit is táboroztatni kezdték.

Kitűnő kapcsolatot ápolt a helyi civil szervezetekkel, intézményekkel és számos határon túli településsel. Vezetői stílusa mindig együtt haladt a technika fejlődésével, vívmányaival. Keze alatt megújult a művelődési ház weboldala, facebook és saját youtube oldalt hoztak létre, amelynek nagy hasznát vették a pandémia idején a közösség tájékoztatása és szórakoztatása terén. 

A városért és a civil társadalomért végzett példaértékű magatartásával, munkájával 2021-ben méltóvá vált az „OROSZLÁNYÉRT" kitüntető díszoklevélre. 

Nagy tervekkel készült a város 70 éves évfordulójának megünneplésére. A művelődési ház 50 éves évfordulóján rá is emlékezünk majd.

Takács Tímeát a város saját halottjának tekinti.


„Holdvilág s boldogságunk;
Füst a balsors, mely elszáll;
Gyertyaláng egész világunk;
Egy fuvallat a halál.
Vársz hírt s halhatatlanságot?
Illat az, mely tölt virágot,
És a rózsát, ha elhull,
Még egy perccel éli túl.”

/Kölcsey Ferenc/

Összes hír...

Népszerű hírek

Szenzációs szarkofág-lelet Környe határában! (49810)
FRISSÍTVE! Pénteken délután fordított ki az eke egy töredéket a római kőkoporsóból, melybe vélhetően 1700 éve temettek egy nőt
Óriási római erődöt tárnak fel a szomszédos Környén (33501)
A Magyar Nemzeti Múzeum, a pécsi és debreceni egyetem, a miskolci múzeum, Kuny Domokos Múzeum közös projektje az idei feltárás.
Tűzoltóink szupergyorsak – miért "késhetnek" mégis egy tűzesetnél? (32084)
A riasztási rendszer működésének tanulságai egy mopedautó porrá égése kapcsán. A válasz 360-441?
Lélekmelengető (31762)
Kabátok lógnak a főtéren, meleg sálak, sapkák várják mellettük gazdájukat.
Vérre menő vita volt (31676)
Egy vita hevében életét vesztette egy 21 éves tatabányai férfi.

Elérhetőségeink

Oroszlányi Médiacentrum
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.

Oroszlányi Városi Televízió
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (34) 748-778
info@oroszlanyivtv.hu

2840
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (20) 281-2760
info@2840.hu
Főszerkesztő: Palotai Zoltán