2024. április 19., péntek
Ma: Emma, Malvin Holnap: Tivadar, Tihamér
közélet
Oroszlányban is megkezdődött az előválasztás

Tegnap reggel Oroszlányban is felállították azt a sátrat, ahol az előválasztáson részt venni akaró, szavazásra jogosultak leadhatják voksaikat.

Érdekesség, hogy azok a most még kiskorú, magyarországi állandó bejelentett lakhellyel rendelkező állampolgárok is szavazhatnak, akik a 2022-es parlamenti választáskor már nagykorúak lesznek, vagyis 2004. április 1-jét megelőzően születettek.

Mi ez az előválasztás?

Egy politikai esemény, amely során a választók egy rendes választást megelőzően kinyilváníthatják a támogatásukat a választáson induló egyes jelöltek iránt. Ennek legszélesebb formája a nyílt előválasztás, amelyen bárki leadhatja a voksát, aki a rendes választáson is szavazhat. 

Az országos előválasztás általában olyan országokra jellemző, ahol többségi elvű, és egyfordulós szavazást tartanak. Az amerikai elnökválasztások előtt rendezett hagyományos Republikánus és Demokrata Párti előválasztások világszinten a legkiforrottabbaknak tekinthetők. Európában kevésbé elterjedtek, bár a 90-es évek óta egyes országokban nő a jelentősége. Hazánkban először 2019-ben, a főpolgármesteri jelölésért tartottak nyílt előválasztást. – írja a Wikipédia. 

Kinek jó ez?

Az ellenzéki összefogás az előválasztás eredményei alapján ismeri meg, hogy melyik a legerősebb jelöltje az adott körzetben, vagy miniszterelnök-jelöltnek. Így a mostani eredmények tükrében indítja jelöltjét a 2022-es országgyűlési választásokon. 

Kire lehet szavazni?

Minden választó egy miniszterelnök-jelöltre, és a saját választókörzetének egy országgyűlési képviselőjelöltjére adhatja le a voksát. De itt most csak az ellenzéki összefogás jelöltjei indulnak. 

Mikor és hol? 

A 2021. évi előválasztás első fordulójára 2021. szeptember 20-28. között, második fordulójára október 4-10. között kerül sor. A szavazatot online és az e célból felállított sátraknál lehet leadni. A szavazók azonosítását együttesen kezelő szoftver kiszűri a dupla jelentkezőket, vagyis aki online szavazott, nem tud a sátornál ismételni (sem fordítva). 

[1 hete]
A Veolia Water Hungary önkéntes szemétszedést szervez a „Föld Napja” alkalmából a dolgozói között, amelyen szívesen látják a városi önkénteseket is!
szerző: ovtv | bővebben...
Összes hír...

Népszerű hírek

Szenzációs szarkofág-lelet Környe határában! (49748)
FRISSÍTVE! Pénteken délután fordított ki az eke egy töredéket a római kőkoporsóból, melybe vélhetően 1700 éve temettek egy nőt
Óriási római erődöt tárnak fel a szomszédos Környén (33442)
A Magyar Nemzeti Múzeum, a pécsi és debreceni egyetem, a miskolci múzeum, Kuny Domokos Múzeum közös projektje az idei feltárás.
Tűzoltóink szupergyorsak – miért "késhetnek" mégis egy tűzesetnél? (32014)
A riasztási rendszer működésének tanulságai egy mopedautó porrá égése kapcsán. A válasz 360-441?
Lélekmelengető (31708)
Kabátok lógnak a főtéren, meleg sálak, sapkák várják mellettük gazdájukat.
Vérre menő vita volt (31625)
Egy vita hevében életét vesztette egy 21 éves tatabányai férfi.

Elérhetőségeink

Oroszlányi Médiacentrum
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.

Oroszlányi Városi Televízió
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (34) 748-778
info@oroszlanyivtv.hu

2840
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (20) 281-2760
info@2840.hu
Főszerkesztő: Palotai Zoltán