2021. February 25., Thursday 11,2 °C
Ma: Géza, Vanda Holnap: Edina, Alexander
közélet | közlemény
Háttérinformációk az infografikához

Amennyiben érdekli, hogy az egyes adónemek mit jelentenek és pontosan ki fizeti kinek, tömör magyarázatunkban elolvashatja.

Iparűzési adó bevételkiesés (2020-ban: -711 millió forint, 2021-ben: -1162 millió forint)

A helyi iparűzési adót az illetékes helyi önkormányzat számára állandó vagy ideiglenes jelleggel kell fizetni a vállalkozások után. A helyi iparűzési adó fizetése akkor kötelező, ha egy vállalkozónak vagy székhelye, vagy a telephelye állandó jelleggel az adott önkormányzat területén található, ott vállalkozói tevékenységeket végez, jövedelmeket szerez.

A helyi iparűzési adóbevétel gazdasági visszaesés miatti jelentős csökkenése és az iparűzési adó decemberi feltöltési kötelezettségének megszüntetése 2021-ben komoly problémákat okoz az érintett önkormányzatoknak. 

Vállalkozások->Önkormányzat


Szolidaritási adó (2020-ban: -318 millió forint, 2021-ben: -584 millió forint)

A szolidaritási adót azoknak a „gazdagabb” településeknek kell megfizetni az állam felé, ahol az iparűzési adó alapján számított adóerő-képesség egy főre vetített értéke meghaladja a 32 ezer forintot. Tekintettel arra, hogy a vállalkozások által fizetett iparűzési adó alapján számított adóerő képesség Oroszlányban jelentősen magasabb a fentebb említett 32 ezer forintnál, Oroszlány évek óta jelentős szolidaritási adót fizet. 

2021-től számottevően emelkedik az önkormányzatok által befizetendő szolidaritási hozzájárulás mértéke, ami az iparűzési adóbevétel csökkenése mellett további jelentős anyagi terhet jelent az önkormányzatoknak.

Önkormányzat->Állam


Gépjárműadó (2020-ban: -54 millió forint, 2021-ben: -54 millió forint)

A hatályos szabályok szerint a gépjárműadóban az adóhatósági feladatokat az önkormányzati adóhatóság látja el. A gépjárműadó eredetileg teljes egészében az önkormányzatok bevételeit gyarapította, az elmúlt években azonban már csak a gépjárműadó 40%-a maradt az önkormányzatoknál. Az idei évben ezt a maradék 40%-ot a koronavírus elleni védekezés költségeihez való hozzájárulás címén elvonta az állam az önkormányzatoktól. Emellett a 2021. évről szóló költségvetési törvény értelmében azonban a gépjárműadóból, mint központi adóból származó bevétel a jövő évtől kezdődően teljes egészében a központi költségvetést illeti meg. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatoknak ezen adónemből bevételük nem lesz, viszont az adóztatás költségét és a gépjárműhasználattal kapcsolatos járulékos költségeket (útfenntartás, parkolók fenntartása stb.) továbbra is az önkormányzatok viselik majd. 

Gépjárművel rendelkező lakos->Önkormányzat->Állam


Koronavírus elleni védekezés költségei (2020-ban: -133 millió, 2021-ben: -10 millió)

  • Védőfelszerelések, tisztítószerek, fertőtlenítőszerek beszerzése és szétosztása az első hullám alatt is működő önkormányzati létesítményekben, intézményekben.
  • Védőfelszerelések, tisztítószerek, fertőtlenítőszerek beszerzése és eljuttatása a háziorvosi rendelőkbe.
  • Covid-19 gyorstesztek vásárlása és az önkormányzati fenntartású létesítmények, intézmények dolgozóinak többszöri tesztelése.
  • A tatabányai kórházba közösségi összefogásból beszerzett PCR-gép anyagi támogatása.
  • A tavaszi első hullámban a közterületek rendszeres, heti kétszeri vegyszeres fertőtlenítése (buszmegállók és azok felépítményei, forgalmasabb járdaszakaszok melletti padok, felüljárók, orvosi rendelők előtti terület), a közterületi szemetesedények heti kettő helyett heti négyszeri ürítése.
  • Óvodák és a gimnázium tantermeinek többszöri ózonos fertőtlenítése.
  • A koronavírus miatt nehéz helyzetbe került oroszlányi lakosok rendkívüli támogatása.


Az inforgrafikában szereplő számadatok a 2020. december 14-i állapotot tükrözik!


Összes hír...

Népszerű hírek

Szenzációs szarkofág-lelet Környe határában! (45575)
FRISSÍTVE! Pénteken délután fordított ki az eke egy töredéket a római kőkoporsóból, melybe vélhetően 1700 éve temettek egy nőt
Óriási római erődöt tárnak fel a szomszédos Környén (29024)
A Magyar Nemzeti Múzeum, a pécsi és debreceni egyetem, a miskolci múzeum, Kuny Domokos Múzeum közös projektje az idei feltárás.
Lélekmelengető (28123)
Kabátok lógnak a főtéren, meleg sálak, sapkák várják mellettük gazdájukat.
Tűzoltóink szupergyorsak – miért "késhetnek" mégis egy tűzesetnél? (28027)
A riasztási rendszer működésének tanulságai egy mopedautó porrá égése kapcsán. A válasz 360-441?
Vérre menő vita volt (27506)
Egy vita hevében életét vesztette egy 21 éves tatabányai férfi.

Elérhetőségeink

Oroszlányi Médiacentrum
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2.

A honlap tartalmáért felelős vezető:
Suta László üzletág-, stúdióvezető

Oroszlányi Városi Televízió
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2.
Telefon: +36 (34) 748-778
info@oroszlanyivtv.hu
Stúdióvezető: Suta László

2840
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2.
Telefon: +36 (34) 748-778
info@2840.hu
Főszerkesztő: Palotai Zoltán