2024. április 20., szombat
Ma: Tivadar, Tihamér Holnap: Konrád, Zelmira
közélet
Vérünket vennék

Tavasszal egyre jobb az idő, a hőmérséklet emelkedésével az emberre és házi kedvencekre is veszélyt jelentő vérszívó kullancsok egyre nagyobb számban vannak jelen a környezetünkben. A hiedelmekkel ellentétben nem csak erdőben, de kiskertben vagy a panelházak zöld övezeteiben, tóparton, játszótéren is elszenvedhetjük a paraziták csípéseit. Egyre gyakoribb, hogy egy egyszerű kullancscsípés által komoly betegségeket lehet elkapni, éppen ezért érdemes megelőzni a bajt.

Ránk pottyanhat, fűszálról a nadrágszárra kapaszkodhat, szél által ránk röppenhet egy – egy kullancs. Egyesek szerint a fokhagyma, petróleum, különböző illóolajok is hatásosak a kullancsok ellen. A népi praktikák helyett lehetőség szerint alkalmazzuk azokat a szereket, melyeket rovarriasztásra a kereskedelmi forgalomban meg lehet vásárolni. Mindenképpen ajánlott, hogy riasszuk a vérre éhező kullancsot, ha már bennünk van, ki kell szedni. A két legdurvább veszedelem, melyet a kullancsoktól megkaphatunk a Lyme-kór (bakteriális) és a vírusos agyvelőgyulladás. Tapasztalatok szerint a rövid ideig bőrbe fúródó kullancs által kicsi a fertőzés veszélye, de semmi sem kizárható. Egészségünk megőrzése érdekében tartózkodjunk minél többet a szabad levegőn, lehetőség szerint kullancsoktól és más parazitáktól mentesen. A kullancsok kiszedését - ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban - bízzuk egészségügyi szakemberre, illetve állataink esetén állatorvosra. A rovarcsípés helyét minden esetben le kell fertőtleníteni. 

Három praktika, mellyel csökkenthetjük a paraziták támadását:
- kiránduláskor a természetben alkalmazzunk rovarriasztó szereket, így csökken a csípés veszélye,
- nagyobb kirándulásokat érdemes hosszú ruhában, begyűrt zoknival folytatni,
- séták - kirándulások után családtagjainkat és a házi kedvenceket is érdemes a vérszívó paraziták kapcsán is tüzetesen átnézni.

Oroszlány az első olyan magyar települések között van, melyek ingyenesen biztosítják a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltást, amit idén első alkalommal mintegy félszáz önkormányzati dolgozó kap meg.

[1 hete]
A Veolia Water Hungary önkéntes szemétszedést szervez a „Föld Napja” alkalmából a dolgozói között, amelyen szívesen látják a városi önkénteseket is!
szerző: ovtv | bővebben...
Összes hír...

Népszerű hírek

Szenzációs szarkofág-lelet Környe határában! (49760)
FRISSÍTVE! Pénteken délután fordított ki az eke egy töredéket a római kőkoporsóból, melybe vélhetően 1700 éve temettek egy nőt
Óriási római erődöt tárnak fel a szomszédos Környén (33446)
A Magyar Nemzeti Múzeum, a pécsi és debreceni egyetem, a miskolci múzeum, Kuny Domokos Múzeum közös projektje az idei feltárás.
Tűzoltóink szupergyorsak – miért "késhetnek" mégis egy tűzesetnél? (32025)
A riasztási rendszer működésének tanulságai egy mopedautó porrá égése kapcsán. A válasz 360-441?
Lélekmelengető (31713)
Kabátok lógnak a főtéren, meleg sálak, sapkák várják mellettük gazdájukat.
Vérre menő vita volt (31632)
Egy vita hevében életét vesztette egy 21 éves tatabányai férfi.

Elérhetőségeink

Oroszlányi Médiacentrum
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.

Oroszlányi Városi Televízió
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (34) 748-778
info@oroszlanyivtv.hu

2840
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (20) 281-2760
info@2840.hu
Főszerkesztő: Palotai Zoltán