2023. September 22., Friday
Ma: Móric, Írisz Holnap: Tekla, Líviusz
kékfény | közélet
Vigyázzunk értékeinkre!

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság felhívása 

A betöréses lopások során az elkövetők  a lehető legkisebb kockázatot vállalva a legnagyobb anyagi haszon megszerzésére törekednek. 

Amennyiben a vagyonbiztonságunkat növeljük, úgy az elkövető lebukásának kockázatát is emeljük. Ha olyan védelmi rendszert lát - vagy csak vélelmez - ami őt hosszabb ideig feltartóztatja, inkább odébb áll.  

A lakásbetörések döntő többségét a nyílászárók (ajtók, ablakok) erőszakos kinyitásával követik el. A lakótelepi lakásoknál jóformán ez az egyetlen behatolási lehetőség, míg a családi házaknál az a bejárati ajtó mellett a takarásban lévő ablakok, teraszajtók is ide sorolhatóak. Amennyiben régi, rossz minőségűek a nyílászárók, a betörő munkája egyszerűbb lesz. 

Az ajtóra felszerelt kiegészítő zárak, hevederek növelik a biztonságot, de ezek legyenek fúrás és letörés ellen védettek.

Bár anyagi ráfordítást igényel, a mechanikai védelem mellett ( zárak, vasalatok, rácsok, stb ) mellett javasolt a elektronikus biztonságtechnikai eszközök alkalmazása is. A különböző riasztórendszerek (nyitásérzékelők, kamerák) választéka hatalmas, a házilag szerelhető olcsó rendszerektől kezdve a profi rendszerekig minden kapható, az ár is széles skálán mozog. A legegyszerűbb védelem is jól jöhet, ha a betörőt megzavarja. A riasztó rendszerek működhetnek helyi hanghatással, de jelezhetnek mobiltelefonunkra, vagy vagyonvédelmi cégek vonuló szolgálatához. 

Fontos! A lakóközösségek összefogása, egymás segítése. A jó közösségek tagjai figyelnek egymásra, illetve azok vagyontárgyaira. Ez a tény riasztólag hat a betörőre, az ilyen terülteket nagyívben elkerülik.

Az otthon tartott értékeket érdemes a falhoz, vagy a padlóhoz rögzített széfben tárolni. A betörők főleg a készpénzt, és ékszereket keresik, rutinosan dolgoznak, könnyen megtalálják a lakásban elrejtett értékeket.

Javasolt az értékesebb vagyontárgyakról leltárt készíteni, amibe a jellemző tulajdonságait ( típus, sorszám, egyedi azonosító ) jegyezhetjük fel, csatolhatjuk a róla készített fényképet is. 

A vagyontárgyak biztonságának növelése a szakemberek fantáziáját is megmozgatja.

Ilyen megoldásként említhetjük a DNS technológiát, mely egy emberi szintetikus dns molekulát tartalmazó festékanyaggal – mint ujjlenyomat – tudják a tárgyakon hagyni, melyet később egyértelműen össze tudják kötni a tett színhelyével.       

Amennyiben bűncselekmény áldozatává vált, az észlelést követően azonnal értesítse a rendőrséget, kérjen segítséget a 112-es segélyhívó számon!

Tanácsokért, további információkért forduljon bizalommal alosztályunkhoz /34/517-755/

       

[1 hete]
A Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében bárki kipróbálhatta magát modern tánc, show tánc és klasszikus balett órákon.
szerző: ovtv | bővebben...
[2 hete]
Fúvószenekari koncertet adott a Konskieből érkező Z DK Franty Zenekar és az Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar
szerző: ovtv | bővebben...
[2 hete]
285 diák kezdte meg a tanévet a Hamvas Béla Gimnáziumban szeptember elsején. A kilencedikesek hetvenen csatlakoztak a "Hamvas polgárai" közé.
szerző: ovtv | bővebben...
Összes hír...

Népszerű hírek

Szenzációs szarkofág-lelet Környe határában! (48570)
FRISSÍTVE! Pénteken délután fordított ki az eke egy töredéket a római kőkoporsóból, melybe vélhetően 1700 éve temettek egy nőt
Óriási római erődöt tárnak fel a szomszédos Környén (32158)
A Magyar Nemzeti Múzeum, a pécsi és debreceni egyetem, a miskolci múzeum, Kuny Domokos Múzeum közös projektje az idei feltárás.
Tűzoltóink szupergyorsak – miért "késhetnek" mégis egy tűzesetnél? (30786)
A riasztási rendszer működésének tanulságai egy mopedautó porrá égése kapcsán. A válasz 360-441?
Lélekmelengető (30657)
Kabátok lógnak a főtéren, meleg sálak, sapkák várják mellettük gazdájukat.
Vérre menő vita volt (30176)
Egy vita hevében életét vesztette egy 21 éves tatabányai férfi.

Elérhetőségeink

Oroszlányi Médiacentrum
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.

Oroszlányi Városi Televízió
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (34) 748-778
info@oroszlanyivtv.hu

2840
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (20) 281-2760
info@2840.hu
Főszerkesztő: Palotai Zoltán