2023. September 27., Wednesday
Ma: Adalbert, Döme Holnap: Vencel, Bernát
kékfény | közélet
Szabványos SRF-et tároltak a Borbálán?

Az OVTV érdeklődésére a környezetvédelmi hatóságként eljáró Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal szerdán a következő tájékoztatást adta az Oroszlányban a Green Energy Hungary Kft. által tárolt SRF-ről.

Az SRF (Solid Recovered Fuels) tüzelőanyagnak szánt válogatott, előkészített háztartási hulladék.

– Megvizsgálták-e korábban a lakossági bejelentés nyomán, hogy ez az SRF szabványos-e, vagyis az az anyag-e, aminek mondják, vettek-e belőle mintát?

– A Hatóság felhívására a tűzesetet megelőzően a Green Energy Kft. beküldte az SRF-re vonatkozó – akkreditált laboratóriummal elvégeztetett – vizsgálati eredményeket, valamint a Vértesi Erőmű Zrt. is végeztetett vizsgálatokat az SRF felhasználhatóságára vonatkozóan.

– Megvizsgálják-e most, a havária után, hogy ez az anyag tényleg szabványos SRF-e, vettek-e belőle mintát?

– A tűzesetet követően a Hatóság Mérőállomása akkreditált módon mintákat vett az SRF-ből. A laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak annak eldöntésére, hogy a tűzeset után visszamaradt maradék veszélyes hulladék-e.

– A lakosság, hogyan győződhet meg róla, hogy ez milyen anyag? Szabályos volt, hogy pár száz méterre lakóházaktól ilyen anyagot tároltak? Megvizsgálják-e ezt az égett, meglocsolt anyagot, hogy ezután minek, esetleg veszélyes, ártalmatlanítandó anyagnak minősül-e át? Éreznek-e felelősséget abban, hogy ezt az anyagot engedték itt tárolni, nem emeltek a bejáráskor semmilyen kifogást és a tűz megtörténhetett?

– A tárgyi SRF nem mint hulladék, hanem mint tüzelőanyag került betárolásra a telephelyen. A telephelyet az Önkormányzat nyilvántartásba vette. A tüzelőanyag tárolásának engedélyezése és a tűzvédelmi szempontok megítélése nem a Hatóság hatáskörébe tartozik.


A hatóság munkatársát meghívtuk stúdiónkba is, de az invitálásra egyelőre nem érkezett reakció. 


[1 hete]
Két hete megkezdődött az új tanév a Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola EGYMI-ben
szerző: ovtv | bővebben...
[2 hete]
A Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében bárki kipróbálhatta magát modern tánc, show tánc és klasszikus balett órákon.
szerző: ovtv | bővebben...
Összes hír...

Népszerű hírek

Szenzációs szarkofág-lelet Környe határában! (48584)
FRISSÍTVE! Pénteken délután fordított ki az eke egy töredéket a római kőkoporsóból, melybe vélhetően 1700 éve temettek egy nőt
Óriási római erődöt tárnak fel a szomszédos Környén (32178)
A Magyar Nemzeti Múzeum, a pécsi és debreceni egyetem, a miskolci múzeum, Kuny Domokos Múzeum közös projektje az idei feltárás.
Tűzoltóink szupergyorsak – miért "késhetnek" mégis egy tűzesetnél? (30808)
A riasztási rendszer működésének tanulságai egy mopedautó porrá égése kapcsán. A válasz 360-441?
Lélekmelengető (30672)
Kabátok lógnak a főtéren, meleg sálak, sapkák várják mellettük gazdájukat.
Vérre menő vita volt (30190)
Egy vita hevében életét vesztette egy 21 éves tatabányai férfi.

Elérhetőségeink

Oroszlányi Médiacentrum
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.

Oroszlányi Városi Televízió
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (34) 748-778
info@oroszlanyivtv.hu

2840
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (20) 281-2760
info@2840.hu
Főszerkesztő: Palotai Zoltán